Fierul este esential in cresterea si dezvoltarea copiilor. Este necesar pentru producerea hemoglobinei, dar si pentru o buna dezvoltare neurologica .
Carenta de fier este comuna in cazul bebelusilor, poate fi o carenta usoara sau chiar anemie, adica celulele rosii din sange sunt mai putine.
Netratata, carenta de fier poate afecta cresterea si dezvolatrea copiilor.
Majoritatea bebelusilor au rezerve de fier din perioada intrauterina, rezerve care sunt suficiente pentru primele 4 luni de viata, in functie de tipul de alimentatie primita.
Laptele matern contine o cantitate mica de fier, de aceea Academia Americana de Pediatrie recomanda ca, bebelusii hraniti exclusiv cu lapte matern sa primeasca supliment de fier , zilnic , 1 mg/kg corp, incepand cu varsta de 4 luni.
Cand alimentatia este mixta, lapte matern si formula, suplimentarea depine de cat lapte matern si cata formula primeste , in functie de asta pediatrul recomanda sau nu suplimentarea.
Copiii hraniti doar cu formula, nu au nevoie de supliment , pentru ca formulele contin deja supliment de fier.

NECESARUL ZILNIC DE FIER

* 7-12 luni – 11mg
* 1-3 ani- 7 mg
* 4-8 ani – 10 mg
* 9-13 ani – 8 mg
* 14-18 ani/fete – 15mg
* 14-18 ani/baieti- 11mg.

Fierul poate fi suplimentat si printr-o alimentatie bogata in alimente cu continut ridicat de fier , cum ar fi : carnea rosie, peste, fasole, spanac, cereale fortifiate cu fier .

SIMPTOMELE DEFICITULUI DE FIER:
– piele palida
– oboseala
– picioare si maini reci
– crestere si dezvolare incetinita
– lipsa apetitului
– respiratie prea rapida
– infectii frecvente
– probleme de comportament.

Dupa evaluarea pediatrului si luand in calcul aspectele de mai sus, putem incepe suplimentarea cu fier de la 6 luni, odata cu inceperea diversificarii.

Share

Post comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Go top