Introducerea alimentelor solide in alimentatia bebelusului poate incepe un jurul varstei de 6 luni. Academia Americana de Pediatrie recomanda intre 4 si 6 luni, dar asta depinde in functie de fiecare copil, daca este pregatit, sau daca se incepe mai devreme datorita unor afectiuni. Inceperea mai devreme de 6 luni trebuie sa fie facuta cu acordul pediatrului.
De la 6 luni, laptele matern sau formula vor fi completate de mesele solide.

CARE SUNT SEMNELE CA BEBELUSUL ESTE PREGATIT :

– bebelusul isi tine bine capul si poate sta in fundulet;
– devin curiosi atunci cand va vad ca mancati si deschide gura cand apropiati alimente;
– nu mai au reflexul de impingere a limbii, care automat impinge mancarea afara din gura;
– bebelusul trebuie sa fie intr-o stare perfecta de sanatate (consult pediatric inainte).

Introducerea alimentelor solide in primul an va insemna practic cunoasterea diferitelor texturi, gusturi, obisnuirea lor cu mestecarea alimentelor, lapte matern sau formula fiind in continuare importante pentru a furniza nutrientii necesari dezvoltarii.

Nu incepeti diversificarea mai devreme de 4 luni (6 daca bebelusul nu are alte recomandari medicale), pentru ca enzimele necesare digerarii alimentelor nu sunt suficient dezvoltate:
– amilaza , o enzima produsa de pancreas pentru a ajuta la digestia carbohidratilor este dezvoltata in jurul varstei de 6 luni, deci mai devreme alimentele cu amidon nu vor putea fi digerate;
– pepsina , enzima secretata de muscoasa stomacului, care transforma proteinele in peptide , este completa in jurul varstei de 4 luni;
– sucul gastric care joaca si el un rol important in procesul de digestie al proteinelor, activand enzimele digestive, tot in jurul varstei de 4 luni;
– digestia grasimilor se face abia dupa 6-9 luni.

Probabil ca va intrebati daca pana la aceste varste enzimele nu sunt suficient dezvolatate, atunci cum se face digestia laptelui matern/formula si absortia nutrientilor furnizati de acestea?!
Ei bine, pana la 4-6 luni celulele din intestinul subtire permit ca moleculele de proteine sau alte substante sa treaca direct in sange , si se numeste OPEN GUT. Substantele care provin din altceva decat lapte pot fi luat de catre organismul celui mic drept ^dusmani^ si pot provoca reactii alergice.

Odata cu diversificarea , incepem sa punem pentru viitor, bazele unei alimentatii sanatoase si ale unui stil de viata sanatos pentru viitorul copil/adolescent/adult.
Permiteti copilului sa atinga mancarea, sa se joace cu ea, sa miroasa si oferiti mereu alimente noi. Daca la inceput nu accepta un anume aliment, luati o pauza si mai incercati dinnou dupa cateva zile.

HAVE FUN!

Share

Post comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Go top